Drábek šetří a chce zřídit novou službu

27. 04. 2012 21:50:39
V tomto týdnu jsem se v papírové verzi novin dočetla, že pan ministr Drábek chce zavést službu tzv. komunitní (nebo obecní) sestry. Ty by měly radit a pomáhat lidem, kteří se náhle ocitli v obtížné životní situaci s tím, na jako službu a na jaký příspěvek mají nárok. Byly by povinným zaměstnancem obcí s rozšířenou působností. Na první pohled hezká myšlenka. Na druhý pohled tu je několik ale...

První Ale je především v penězích. V době, kdy se šetří na všem, by obce hledaly všemožné způsoby, jak tuto povinnost obejít, protože by na ně prostě neměly peníze. A pokud by je zaměstnaly, tak stále pochybuji, že budou pracovat tak, jak by si to pan ministr představoval. Podle něj mají samy aktivně vyhledávat klienty. Jestli těch sester bude na jednu obec několik, tak to jistě bude fungovat. Ovšem pokud bude jen jedna sestra na jednu větší obec, tak pochybuji, že bude chodit po nemocnicích či ordinací různých specialistů, zda tam náhodou není potencionální klient. Sice by o sestrách mohli lékaři informovat své pacienty, ale vzhledem k tomu, že mnozí lékaři neví, že nějaké sociální služby vůbec existují, tak o tom silně pochybuji. Navíc jako státní zaměstnankyně klientům některé možnosti péče a příspěvků zmíní, ale rozhodně jim neřekne, jak přesně na získání příspěvků od státu. To by šla proti svému zaměstnavateli.

Druhé Ale spočívá mj. také v penězích a také v odborné způsobilosti sester. Není to tak dávno, co pan ministr výrazně seškrtal obcím peníze právě na sociální služby. Právě mnohé z těchto služeb prováděly činnost, která by se vyžadovala od sester. Proč sebral peníze jedněm sociálním službám a chce zřídit novou, která bude mít obdobnou funkci? Většina těchto služeb se specializovala na určitou oblast (jedni se specializovali na péči o zrakově postižené, jiní se specializovali na lidi s duševními poruchami apod.) a kromě poradenství poskytli také odbornou pomoc (co dělat pro zlepšení paměti, jak se naučit poslepu orientovat v prostoru, zapůjčení pomůcek a naučit klienty zacházet s nimi). Taková sestra by musela být pochodující encyklopedie, aby dokázala vědět byť jen základy ze všech možných oblastí a mohla dobře poradit a pomoci všem klientům.

Třetí Ale vyplývá ze dvou předchozích. Celkově na mě návrh pana ministra působí jako demonstrace, jak chce moc pomáhat lidem. Jakoby chtěl odvést pozornost od problémů, které se vyskytují na jeho ministerstvu. Veřejnost nemá vidět špatně fungující počítačové systémy, nemá slyšet stížnosti lidí na nesmyslné sebrání příspěvků, má vidět, jak se ministerstvo snaží starat o lidi v obtížné životní situaci.

Myšlenka komunitní sestry není v jádru špatná. Věřím, že v některých zemích funguje a je zde dobře rozvinutá. Nicméně mi nejde do hlavy, proč ji chce pan ministr zřídit nyní, když neustále vysvětluje, že musí šetřit a že musí dát méně peněz na sociální služby a příspěvky. Je možné, že má ministerstvo má vše promyšlené více, než zveřejnilo a všechny služby budou vzájemně provázané a vše povede k výborné pomoci potřebným. Při dosavadním počínaní resortu o tom mám však pochybnosti.

Autor: Zuzana Syrůčková | pátek 27.4.2012 21:50 | karma článku: 31.13 | přečteno: 4211x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.70 | Přečteno: 348 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 291 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 511 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1020
Nesnáším bariéry v hlavách lidí. Chci proti nim psát. Nesnáším slepé papouškování. Chci, aby se přemýšlelo.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...